Η αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή αποτελεί μία επιλογή για προφύλαξη από την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στοAnnals of Surgery (2011;253(6):1147-1154) προσπάθησε να απογράψει όλες τις περιπτώσεις όπου εφαρμόστηκε αυτή η επέμβαση στη Σουηδία μεταξύ των ετών 1995-2000 χωρίς στις γυναίκες να έχει διαγνωστεί κάποια κακοήθεια στο μαστό. Με πρωταρχικό στόχο να γίνει γνωστή η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου μετά την επέμβαση και με δευτερεύοντες στόχους τις προεγχειρητικές αξιολογήσεις της υφιστάμενης επικινδυνότητας, τις τεχνικές, τα ιστολογικά ευρήματα και τις τυχόν υπάρχουσες διαφορές στη διαδικασία, η μελετητές, αφού εντόπισαν 223 περιστατικά από 8 νοσοκομεία και τα παρακολούθησαν κατά μέσο όρο για 6,6 χρόνια κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
- Η προφυλακτική μαστεκτομή είναι αποτελεσματική και ασφαλής στη μείωση της μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε ασυμπτωματικές γυναίκες υψηλού κινδύνου. ( Στα 6,6, έτη μέσης παρακολούθησης κανένα περιστατικό καρκίνου μαστού δεν παρατηρήθηκε, ενώ αναμενόμενο θα ήταν να παρουσιαστούν 12. Όμως, κατέγραψαν ένα περιστατικό που κατέληξε με διάσπαρτο αδενοκαρκίνωμα μετά από 12 έτη).
- Στα παρασκευάσματα των μαστεκτομών εντοπίστηκαν μονοεστιακοί μικροί διηθητικοί καρκίνοι σε 4 περιστατικά και σε άλλα τόσα διαπιστώθηκε η ύπαρξη πορογενούς μη διηθητικού καρκινώματος.
- Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαστεκτομηθέντων υποβληθεί σε αποκατάσταση. Παρόλο που το ποσοστό των μη συνδεομένων με το μαστό επιπλοκών ήταν μικρό ( 3%), το ποσοστό των γυναικών στις οποίες αφαιρέθηκε λόγω φλεγμονής ή νέκρωσης το ένθεμα που είχε τοποθετηθεί ήταν υψηλό ( 10%). Όπως επίσης πολύ υψηλό ήταν το ποσοστό όσων ασθενών αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε επιπλέον επέμβαση ( 64% !)
Οι συγγραφείς του άρθρου προτείνουν, λόγω του μικρού αριθμού τέτοιων επεμβάσεων, αυτές να γίνονται σε ορισμένα μόνο κέντρα.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η χρήση της αμφοτερόπλευρης μαστεκτομής έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, μετά από την καλύτερη κατανόηση και εντοπισμό των γυναικών υψηλού κινδύνου. Φαίνεται ότι για φορείς μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA-1 BRCA-2 η αμφοτερόπλευρος μαστεκτομή αποτελεί λογική επιλογή, αν εκτιμηθεί το πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των γυναικών που θα εμφανίσουν τη νόσο. Πολύ δυσκολότερη είναι η απόφαση για τις γυναίκες στις οποίες διαπιστώθηκε η ύπαρξη λοβιακής νεοπλασίας, όπου ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι μικρότερος. Τέλος, μη επιστημονικά θεμελιωμένη είναι η πρόταση που κάνουν ορισμένοι χειρουργοί για αφαίρεση και του άλλου στήθους σε γυναίκες με διηθητικό καρκίνο στον ένα μαστό. Εδώ το ποσοστό υποτροπής της νόσου στον άλλο μαστό είναι σχετικά μικρό και η πιθανή ωφέλεια από την επέμβαση αμφισβητήσιμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου