Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Εβδομαδιαία χορήγηση πακλιταξέλης, καπεσιταμπίνης και μπεβασιζουμάμπης, με θεραπεία συντήρησης καπεσιταμπίνης και μπεβασιζουμάμπης ως πρώτης γραμμής θεραπεία στους τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς τριπλά αρνητικούς καρκίνους ( GINECO A-TaXel μελέτη 2ης φάσης).


Οι τριπλά αρνητικοί καρκίνοι υπολογίζεται πως αποτελούν το 15% του συνόλου των καρκίνων του μαστού. Έχουν ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά και είναι δύσκολα θεραπευτικά διαχειρίσιμοι.
Μία νέα , φάσης 2 μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cancer, σχετικά με συγκεκριμένο θεραπευτικό σχήμα.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 62 ασθενείς με μετρήσιμο τοπικά προχωρημένη ή μεταστατική τριπλά αρνητική νόσο που δεν είχαν λάβει προηγουμένως καμία χημειοθεραπεία για τη νόσο τους και στους οποίους χορηγήθηκαν κύκλοι τεσσάρων εβδομάδων πακλιταξέλης (80 mg/m2 στις ημέρες 1, 8, και 15 έως και 6 κύκλους) σε συνδυασμό με καπεσιταμπίνη (800 mg/m2 tδύο φορές ημερησίως τις ημέρες 1-5, 8-12, και 15-19) και μπεβασιζουμάμπη (10 mg/kg την 1 και 14 ημέρα) επαναλαμβανόμενα λάθε 4 εβδομάδες έως ότου παρουσιαζόταν πρόοδος της νόσου ή παρατηρείτο μη αποδεκτή τοξικότητα.

Το ποσοστό αντικειμενικής απαντητικότητας ήταν 77%, με 19% πλήρη ανταπόκριση.Η διάμεση διάρκεια για την ανταπόκριση ήταν 5,6 μήνες, για την επιβίωση ελεύθερη προόδου της νόσου 7,6 μήνες και για τη συνολική επιβίωση 19,2 μήνες.

Οι παρενέργειες grade ≥3 ήταν η υπέρταση (στο 35% των ασθενών) και η ουδετεροπενία ( στο 23% ). Grade ≥2 σύνδρομο παλαμών πελμάτων, αλωπεκία και τοξικότητα στους όνυχες συνέβη στο 40%. Η θεραπεία διακόπηκε εξαιτίας τοξικότητας στο 22% των ασθενών.

Και ενώ στο συμπέρασμα τους οι συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη θεραπεία έδειξε αποτελεσματικότητα και αποδεκτή τοξικότητα, τα αποτελέσματα αναδεικνύουν το πόσο δύσκολο διαχειρίσιμο είναι το πρόβλημα αυτού του υποτύπου καρκίνου του μαστού, ιδίως σε προχωρημένα στάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου