Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ασφαλής η παράλειψη της λεμφαδενικής κένωσης σε ασθενείς με θετικό φρουρό λεμφαδένα.

Ενώ παλαιότερα μία θετική βιοψία του φρουρού λεμφαδένα έπρεπε να συμπληρωθεί από λεμφαδενική κένωση της σύστοιχης μασχάλης, σήμερα υπάρχει μία λιγότερο αυστηρή τήρηση αυτής της προσέγγισης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης  Ζ0011 της Ογκολογικής ομάδας του American College of Surgeon. Σύμφωνα μ' αυτά η παράλειψη της λεμφαδενικής κένωσης σε περιπτώσεις θετικού λεμφαδένα φρουρού δεν προκάλεσε χειρότερα αποτελέσματα σ' ότι αφορά την τοπική υποτροπή και την επιβίωση ( εφόσον εφαρμοζόντουσαν επικουρικές θεραπείες).
Η πρακτική αυτή δεν συστήνεται ακόμα ως επιλογή ρουτίνας, αλλά θεωρείται αιτιολογημένη η αναμονή των αποτελεσμάτων και από άλλες έρευνες, ιδιαίτερα με μεγαλύτερο χρόνο παρακολούθησης.
Μία νέα σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Surgical Oncology. Αφορούσε  276 ασθενείς, εκ των οποίων οι 206(79%) υποβλήθηκαν σε λεμφαδενική κένωση μετά θετική βιοψία του φρουρού λεμφαδένα και 70 (21%) όχι. Και οι οι δύο ομάδες περιελάμβαναν όγκους με ίδια χαρακτηριστικά. Μετά διάμεση παρακολούθηση 69 και 73 μήνες αντίστοιχα για κάθε ομάδα, προέκυψε ότι η παράλειψη της λεμφαδενικής κένωσης δεν είχε σημαντική επίδραση στην τοπική, περιοχική και απομακρυσμένη συχνότητα υποτροπής ή τη θνησιμότητα. ΄Όμως, οι συγγραφείς εκτιμούν ότι χρειάζονται μακροχρόνια παρακολούθηση για να διαπιστωθεί αν αυτά τα ευρήματα παραμένουν ίδια και μετά από πάροδο αρκετού χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου