Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Η επίδραση των μελετών Z0011 και B-32 στην χειρουργική πρακτική σε ευρύτερη περιοχή των Η.Π.Α.

Την περασμένη χρονιά παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των μελετών Z0011 της American College of Surgeons Oncology Group και National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project B-32. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης εξ’ αυτών σε μικρούς όγκους η μη πραγματοποίηση συμπληρωματικής λεμφαδενεκτομής μετά από θετικό αποτέλεσμα στη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα δεν είχε ως συνέπεια χειρότερη κλινική πορεία της νόσου, αν , βεβαίως, μετά την αρχική επέμβαση πραγματοποιούνταν οι συμπληρωματικές επικουρικές θεραπείες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δεύτερης δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό κλινικό όφελος από τη χρήση της ανοσοϊστοχημείας σε καρκίνους του μαστού με κλινικά αρνητικούς λεμφαδένες.
Αυτό το μήνα δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στο περιοδικό American Journal of Surgery* στο οποίο καταγράφεται και ερμηνεύεται έρευνα που πραγματοποιήθηκε με ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με το πως επηρέασαν την πρακτική των χειρουργών σε μία περιοχή των Η.Π.Α. οι συγκεκριμένες μελέτες.
Από τους 181 που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο ανέφεραν ότι πραγματοποιούσαν λιγότερες συμπληρωματικές λεμφαδενεκτομές ( 63%), λιγότερες διεγχειρητικές ταχείες βιοψίες ( 21%) ως αποτέλεσμα των συμπερασμάτων των παραπάνω δύο μελετών. Ένα ποσοστό της τάξεως του 28% συνέχισε να πραγματοποιεί συμπληρωματικές λεμφαδενεκτομές σε ασθενείς με 1-2 θετικούς λεμφαδένες που υπεβλήθηκαν σε ογκεκτομή και μετά σε ακτινοθεραπεία.
Επομένως, ενώ φάνηκε σημαντική επίδραση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων ερευνών στην καθημερινή πρακτική, ταυτόχρονα προέκυψε η ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση των χειρουργών σχετικά μ’ αυτές.
*http://www.americanjournalofsurgery.com/article/S0002-9610(12)00120-1/abstract
[Impact of American College of Surgeons Oncology Group Z0011 and National Surgical Adjuvant Breast and Bowel Project B-32 trial results on surgeon practice in the Pacific Northwest]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου