Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Η βιοψία φρουρού λεμφαδένα είναι πιο συχνά θετική από εκείνη της δειγματοληψίας λεμφαδένων μασχάλης ( μία αναδρομική μελέτη).


Οι ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο επισημαίνουν στην εισαγωγή του άρθρου τους ότι η θετικότητα του φρουρού λεμφαδένα έχει συγκριθεί με την αντίστοιχη του φρουρού λεμφαδένα (ΒΦΛ) που επισημαίνεται με χρωστική ή με εκείνη που η επισήμανση έχει γίνει με ραδιοϊσότοπο. Δεν βρήκαν, όμως, μελέτες που άμεσα να συγκρίνουν την συνδυασμένη μέθοδο με την κλασική δειγματοληψία των 4 λεμφαδένων.
641 σταδιοποιητικές επεμβάσεις στη μασχάλη, εκ των οποίων 231 ήταν με φρουρό λεμφαδένα και 410 με δειγματοληψία μελετήθηκαν. Και στις δύο ομάδες τα βασικά χαρακτηριστικά των όγκων ήταν ίδια, Το ποσοστό των περιπτώσεων με θετικούς ΛΑ ήταν υψηλότερο στις περιπτώσεις ΒΦΛ ( 20,8 Vs 14,4%, p=0,042) και το ίδιο παρατηρήθηκε και στην υποομάδα των ασθενών που παρουσιάστηκαν με συμπτωματική νόσο.
Έτσι, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πρακτική της συνδυασμένης σήμανσης του φρουρού λεμφαδένα είναι πιο ευαίσθητη στην ανακάλυψη της μικρής έκτασης διήθησης στη μασχάλη από την κλασική δειγματοληψία με αφαίρεση 4 λεμφαδένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου