Γράφει η ΑΝΘΗ ΜΗΛΙΑΔΟΥ.
Ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "O γενότυπος FGFR2 και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού που σχετίζεται με την χορηγούμενη ακτινοθεραπεία για λέμφωμα Hodgkin" των Ma YP, van Leeuwen FE, Cooke R, et al δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Blood (2012;119:1029-1031) Ως γνωστόν, γυναίκες οι οποίες στη νεαρή τους ηλικία έλαβαν υπερδιαφραγματική ακτινοθεραπεία για λέμφωμα Hodgkin εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Προκειμένου να δοθούν στις ασθενείς εξατομικευμένες συμβουλές απαιτούνται πληροφορίες όσον αφορά την επίδραση των διαφόρων παραγόντων κινδύνου για καρκίνο του μαστού με τον κίνδυνο που σχετίζεται με τη χορήγηση της ακτινοθεραπείας. Οι μελέτες του γενετικού υλικού έχουν αναγνωρίζει 14 ανεξάρτητους πολυμορφισμούς μονών νουκλεοτιδίων οι οποίοι επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Προκειμένου να μελετηθεί εάν αυτοί οι πολυμορφισμοί συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ο οποίος σχετίζεται με τη χορήγηση ακτινοθεραπείας λόγω νόσο Hodgkin, αναλύθηκαν δύο ανεξάρτητες ομάδες ασθενών, από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, δηλαδή συνολικά 693 ασθενείς με νόσο Hodgkin από τις οποίες οι 232 ασθενείς εμφάνισαν καρκίνο του μαστού και οι 461 ασθενείς όχι. Σε αυτές τις ανεξάρτητες σειρές ασθενών μελετήθηκε η δυνητική σχέση ανάμεσα σε 14 μεμονωμένους πολυμορφισμούς μονών νουκλεοτιδίων (SNPs) οι οποίοι φάνηκαν ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού ως δεύτερος πρωτοπαθής καρκίνος μετά από την εφαρμογή ακτινοθεραπείας στο θωρακικό τοίχωμα εξαιτίας της θεραπευτικής αντιμετώπισης νόσου του Hodgkin.
H παρουσία ενός συγκεκριμένου SNP, του rs 12119648, το οποίο σχετίζεται με το γονίδιο FGFR2, βρέθηκε να σχετίζεται με στατιστικά σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού σε δεύτερο χρόνο (συνολικό ποσοστό κινδύνου 1.59, διάστημα εμπιστοσύνης 95% 1.26-2.02, P = 0.000111). Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το γονίδιο FGFR2 υπερεκφράζεται στον καρκίνο του μαστού με θετικούς οιστρογονικούς υποδοχείς όπου φαίνεται ότι έχει και ογκογενετική επίδραση, η επίδραση του FGFR2 στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε δεύτερο χρόνο σε αυτή την ομάδα ασθενών είναι μεγαλύτερη από την επίδραση που έχει αυτό το γονίδιο στο γενικό πληθυσμό.
Το θέμα που αφορά την εμφάνιση καρκίνου του μαστού σε δεύτερο χρόνο μετά την ακτινοβόληση του θωρακικού τοιχώματος για λέμφωμα Ηodgkin είναι πολύ σημαντικής βαρύτητας, με δημοσιεύσεις να αναφέρουν συνολικό κίνδυνο έως και 25% μετά από κάποιες δεκαετίες παρακολούθησης1. Η γενετική παραλλαγή του γονιδίου FGFR2 συσχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και στις δύο σειρές ασθενών, ως σοβαρή επιπλοκή της ακτινοθεραπείας για λέμφωμα Hodgkin.
Σε μία πολύ πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη2 φάνηκε ότι μετά από μακροχρόνια παρακολούθηση ασθενών που θεραπεύθηκαν πριν πολλά χρόνια για νόσο Hodgkin, παρατηρήθηκε ότι η αυξημένη απώτερη τοξικότητα και η αυξημένη θνησιμότητα καταγράφηκαν στην ομάδα ασθενών που έλαβαν ακτινοθεραπεία.
Η παρουσία του πολυμορφισμού rs1219648 μπορεί να συσχετισθεί με αυξημένη τοξικότητα της ακτινοθεραπείας σε ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin και έτσι η εύρεσή του μπορεί να δικαιολογήσει την αποφυγή της ακτινοθεραπείας και τη χρήση μόνον της χημειοθεραπείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου