Οι εγχειρήσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού δεν από εκείνες που μπορούν να συνοδευτούν συχνά με επιπλοκές που επιβαρύνουν ιδιαίτερα την υγεία ή την ποιότητα ζωής των ασθενών. Έτσι ενδεικτικά, από τις συνηθέστερες επιπλοκές, η μεν αιμορραγία και ο σχηματισμός αιματώματος έχουν αναφερθεί πως συμβαίνουν έως και στο 10% των περιστατικών, η φλεγμονή του τραύματος στο 1-20%, ενώ λεμφόροια που οδηγεί στην συλλογή υγρού ( ύγρωμα) , ιδίως στις περιπτώσεις λεμφαδενικής κένωσης, έχει αναφερθεί πως παρουσιάζεται στο 10-80% των χειρουργημένων γυναικών.
Οι επιπλοκές αυτές είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες. Ως παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση τους έχουν επισημανθεί η παχυσαρκία, η μεγάλη ηλικία και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ το κάπνισμα φαίνεται να τετραπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης της φλεγμονής του τραύματος.
Μια νέα προοπτική μελέτη με μεγάλο αριθμό ασθενών (26.988), εκ των οποίων οι 10.471 υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή και οι 16.517 σε επεμβάσεις διατήρησης μαστού, που συγκεντρώθηκαν από το National Surgical Quality Improvement Program από το 2005 έως τo 2007 ( με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 ιατρικών μονάδων) διαπίστωσε ότι : η συνολική νοσηρότητα των 30 πρώτων ημερών ήταν χαμηλή ( 5,6%) με σημαντικά υψηλότερη της νοσηρότητα για τις μαστεκτομές (4%) α’ ότι τις εγχειρήσεις διατήρησης μαστού ( 1,6%, P<0,001). Οι πιο συχνές επιπλοκές και στις δύο επεμβάσεις ήταν η επιφανειακή και η εν των βάθει φλεγμονή της χειρουργικής περιοχής. Ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη των φλεγμονών σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή ήταν ο υψηλός δείκτης σωματικής μάζας, το κάπνισμα και ο διαβήτης (ORs = 1.8, 1.6, 1.8). Σε ασθενείς που υποβλήθηκαν που υποβλήθηκαν σε ογκεκτομή , τέτοιοι παράγοντες ήταν ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και ιστορικό επέμβασης έως και 90 ημέρες πριν το χειρουργείο (ORs = 1.7, 1.9, 2.0).
Οι συγγραφείς του άρθρου συμπεραίνουν πως αν και η συχνότητα επιπλοκών στη χειρουργική για τον καρκίνο του μαστού είναι χαμηλή, οι φλεγονές των τραυμάτων παραμένουν οι πλέον συχνές. Για όλες τις επεμβασεις ο υψηλ΄ςο δείκτης σωματικής μάζας και το κάπνισμα ήταν ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου. Ένα δεύτερο χρήσιμο συμπέρασμα είναι πως η συνεργασία πολλών νοσηλευτικών κέντρων βοηθά στην αξιολόγηση των ανεπιθύμητων συμβαμάτων στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.
Πηγή: Περιοδικό Annals of Surgery, Μάρτιος 2012;255(3): 551-5 http://journals.lww.com/annalsofsurgery/Abstract/2012/03000/High_Body_Mass_Index_and_Smoking_Predict_Morbidity.23.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου