Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ο ρόλος της δίαιτας και της άσκησης σε επιζώντες καρκίνου του μαστού, παχέος εντέρου και προστάτη: Μία ανασκόπηση της αρθρογραφίας.


Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αναδεικνύουν το ρόλο της δίαιτας και της σωματικής δραστηριότητας στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Καθώς, όμως, ο αριθμός των επιζώντων από καρκίνο αυξάνει, είναι επιθυμητό να κατανοήσουμε την επίδραση αυτών των εκφράσεων του τρόπου ζωής και μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ σημαντικό.
Ο σκοπός της ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Cancer (2011) 105, S52–S7, ήταν η πληρέστερη αρθρογραφική ενημέρωση συλλέγοντας σχετικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της Cochrane βιβλιοθήκης και από το Pub Med από τον Μάρτιο του 2006 έως τον Φεβρουάριο του 2010.
Στην ανασκόπηση συμπεριελήφθησαν και μελέτες του 2011.
Μετά από μια περιεκτική ανασκόπηση που αφορούσε τον τρόπο ζωής και τον καρκίνο, κάθε μελέτη που δεν αφορούσε δίαιτα και σωματική άσκηση και εκβάσεις από καρκίνο μαστού,  παχέος εντέρου και προστάτη αποκλείστηκε.
Συνολικά 43 ήταν τα άρθρα που συμπεριλήφθησαν στην ανασκόπηση.
Τα στοιχεία από αυτή την ανασκόπηση οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μία δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να ασκεί μία προστατευτική δράση απέναντι στην υποτροπή του καρκίνου, όπως και στην πρόοδο της νόσου. Εν τούτοις, υπάρχει ένδεια από τυχαιοποιημένες προοπτικές μελέτες που να στηρίζουν αυτό το συμπέρασμα.
Υπάρχουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την σωματική δραστηριότητα, όπου αναδεικνύεται και μια σχέση δόσης - αποτελέσματος στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων
Όταν τα ευρήματα συνδυάζονται με εκείνα της ανασκόπησης του World Cancer Research Fund  σε τυχαιοποιημένες μελέτες που ερευνούσαν το αποτέλεσμα της δίαιτας και της σωματικής δραστηριότητας στην επιβίωση του καρκίνου, προκύπτει ότι ο μηχανισμός της ωφέλειας από την διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας σχετίζεται με το βάρος του σώματος, όπου το υπερβολικό βάρος είναι ένας παράγοντας κινδύνου που μπορεί να τροποποιηθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Ως εκ τούτων οι συγγραφείς της ανασκόπησης εκτιμούν ότι οι επιβιώσαντες από καρκίνο θα ήθελαν να έχουν ένα πιο ενεργητικό ρόλο στη φροντίδα υγείας και να γνωρίζουν πώς να φροντίσουν μετά τη διάγνωση τον εαυτό τους, κάτι που περιλαμβάνει τη δίαιτα που πρέπει να ακολουθούν και τις αλλαγές του τρόπου ζωής που πρέπει να κάνουν. Η πρόκληση είναι να ενσωματωθεί η υποστήριξη του τρόπου ζωής στα υφιστάμενα μοντέλα μεταθεραπευτικής φροντίδας.

Όλο το άρθρο μπορεί να διαβαστεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.nature.com/bjc/journal/v105/n1s/full/bjc2011423a.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου