Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ο προληπτικός έλεγχος στις Η.Π.Α. το 2010. Έκθεση των CDC.


Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( Centers for Disease Control and Prevention CDC) που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιανουαρίου στην έκδοση Morbidity and Mortality Weekly Report σχετικά με την κατάσταση του προληπτικού ελέγχου για τους πιο συχνούς καρκίνους στις Η.Π.Α. το 2010, επισημαίνεται για τον καρκίνο του μαστού:
 « Η ειδική ομάδα για τον προληπτικό έλεγχο των Η.Π.Α. (U.S. Preventive Services Task Force - USPSTF) συνιστά οι γυναίκες 50-74 ετών να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία κάθε 2 χρόνια. Βασισμένοι στις απαντήσεις της 2010 National Health Interview Survey (NHIS), το 72,4% (CI=70,7-74%) των γυναικών συνολικά ακολούθησαν αυτές τις συστάσεις, σημαντικά λιγότερες από τον κυβερνητικό στόχο του Healthy People 2020 που ήταν το 81,1%, με τις λευκές και μαύρες να ελέγχονται συχνότερα από τις ασιατικής καταγωγής αμερικανίδες. Σημαντικά μικρότερος ήταν ο μαστογραφικός έλεγχος γι΄ αυτές που δήλωσαν ότι δεν είχαν συνήθη πάροχο φροντίδας (36.2%) ή ασφάλεια υγείας (38,2%). Μετανάστριες που βρισκόντουσαν στις ΗΠΑ για >10 χρόνια είχαν τις ίδιες πιθανότητες να δηλώσουν ότι υποβλήθηκαν σε έλεγχο τα δύο τελευταία χρόνια, όπως οι γεννημένες στη χώρα αμερικανίδες ( 70,3% και 73,1% αντίστοιχα). Επίσης, το επίπεδο εκπαίδευσης σχετιζόταν θετικά με τον προληπτικό έλεγχο. Συνολικά το ποσοστό των γυναικών 50-74 ετών που ανέφεραν να έχει κάνει μαστογραφία τα τελευταία 2 χρόνια παρέμεινε σταθερό κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2000-2010.»
Ποσοστό συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο μαστού, τραχήλου μήτρας και παχέος εντέρου. ΗΠΑ, 2000-2010.
Σ’ ότι αφορά τους άλλους καρκίνους η έκθεση επισημαίνει:
Το 2010, το 83% των γυναικών είχαν υποβληθεί σε προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αντί του στόχου για συμμετοχή του 93%, ενώ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έλεγχο είχε κάνει το 58,6%, αντί στόχου 70,5%.
Τα ποσοστά των γυναικών που υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο παρέμειναν σταθερά από το 2000 έως το 2010, με μικρές αποκλίσεις της τάξεως του 3%.
Τα ποσοστά όσων ελέχθησαν για καρκίνο του παχέος εντέρου αυξήθηκαν και για τα δύο φύλλα μεταξύ 200 και 2010.
Στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας  υπήρξε μείωση αυτή τη δεκαετία της τάξεως του 3,3%.
Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, καθώς υπάρχουν έντονες ανισότητες στο προληπτικό έλεγχο ανάμεσα στις διάφορες φυλετικό- εθνοτικές και κοινωνικο-οικονομικές ομάδες του πληθυσμού αυτής της χώρας. Οι ανασφάλιστοι και αυτοί που δεν παρακολουθούντο από κάποιο γιατρό είχαν τα μικρότερα ποσοστά συμμετοχής σε προληπτικούς ελέγχους.
 Η έκθεση μπορεί να διαβαστεί στη διεύθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου