Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου σε φορείς μεταλλάξεων BRCA1 και αυξημένη καρδιοτοξικότητα από τη δοξορουβικίνη σε φορείς μεταλλάξεων στο BRCA2.


Η πλειοψηφία των γυναικών με κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών που έχουν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 ( τα οποία φυσιολογικά καταστέλλουν την ανάπτυξη των όγκων σε μαστό και ωοθήκες) εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ενώ και η ευαισθησία του καρδιακού μυός στη βλαπτική δράση της δοξορουβικίνης είναι αυξημένη. Αυτά είναι τα αποτελέσματα δύο πρόσφατων μελετών.
Η πρώτη έδειξε ότι μετά από μια καρδιακή προσβολή, τα ποντίκια με το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA1 είχαν τρεις έως πέντε φορές υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη μίας έντονης καρδιακής ανεπάρκειας, πιθανώς λόγω το ό,τι οι καρδιακές προσβολές τους ήταν δύο φορές πιο σοβαρές σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν το μεταλλαγμένο γονίδιο.
Η μελέτη μπορεί να διαβαστεί ( ελεύθερα) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/ncomms/journal/v2/n12/full/ncomms1601.html
Στη δεύτερη μελέτη φάνηκε μια διπλάσια αύξηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε ποντίκια με  μεταλλαγμένο γονίδιο BRAC2 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με δοξορουβικίνη, ένα από τα πιο κοινά χημειοθεραπευτικά φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού. Εκτός από τις μελέτες σε ποντίκια, οι συγγραφείς επαλήθευσαν αυτή την παρατήρηση σε ανθρώπινους ιστούς.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι μεταλλάξεις στα BRCA1 / 2 εμποδίζουν την  επιδιόρθωση του DNA στα κύτταρα των μυών, κάτι που είναι απαραίτητο για την ανάκαμψη τους μετά από μια καρδιακή προσβολή.
Το άρθρο για το BRCA2 και τη δοξορουβικίνη:
Δύο βασικά συμπεράσματα προκύπτουν απ’ αυτές τις μελέτες:
1.Οι γυναίκες που τις γονιδιακές μεταλλάξεις πρέπει να θεωρούνται ότι αποτελούν ομάδα αυξημένου κινδύνου και για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου εκτός από τον κίνδυνο που έχουν να αναπτύξουν καρκίνο στους μαστούς ή τις ωοθήκες.
2. Η μεγαλύτερη ευιασθησία αυτών των γυναικών στη δοξορουβικίνη αποτελεί κίνητρο για χορήγηση σε αυτές κάποιας εναλλακτικής θεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου