Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Χαρακτηριστικά ασθενών με μεταστατική νόσο.


 Δύο μελέτες, από ένα κέντρο της Μ.Β., που παρουσιάστηκαν στο συμπόσιο του San Antonio 2011 και περιελάμβαναν 1.089 ασθενείς ( που είχαν αντιμετωπιστεί από το 2007-2011), έδειξαν πως όσες εξ’ αυτών εμφάνιζαν  μεταστατικό καρκίνο του μαστού στην αρχική διάγνωση έτειναν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να έχουν όγκους με μικρότερο grade και συχνότερα θετικούς τους οιστρογονικούς υποδοχείς, καθώς και να δείχνουν μια «προτίμηση» για οστικές μεταστάσεις. Αντίθετα, οι ασθενείς που παρουσιαζόντουσαν με μεταστάσεις και πρώιμη υποτροπή μετά από προηγηθείσα θεραπεία έτειναν να είναι νεότερες και να έχουν πιο επιθετικό "τριπλά αρνητικό" και υψηλού βαθμού κακοήθειας καρκίνο που υποτροπίασε παρά τη θεραπεία.
Οι παρουσιάζοντες τις ανακοινώσεις εκτίμησαν ότι η αρχική παρουσία με μεταστάσεις αντανακλά έναν παραμελημένο καρκίνο του μαστού που διαφορετικά θα ήταν λιγότερο επικίνδυνος, αλλά οι ασθενείς επέλεξαν να τον αγνοήσουν έως ότου δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο από το να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η θεραπευτική αντιμετώπιση να γίνει περισσότερο σύνθετη, πιο ακριβή και να εκτείνεται στην διάρκεια της υπόλοιπης ζωής, έχοντας μια μεγάλη επίπτωση στην ποιότητα ζωής και στις κοινωνικές ενασχολήσεις.
Αυτή η παραμελημένη μεταστατική νόσος είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα , ένα πρόβλημα εκπαίδευσης και ένα θέμα αντιλήψεων. Οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν τακτικά μαστογραφία, αλλά η ευρύτερη διάδοση άλλων πλευρών της φροντίδας των μαστών, όπως αυτοεξέταση, συμπτώματα και δεύτερη γνώμη, είναι αναγκαία.
Ο φόβος της διάγνωσης οδηγεί τις ασθενείς να κρύβουν τη νόσο από τους άλλους, και ίσως γιατί έχουν μεγαλύτερη αγωνία για τις παρενέργειες της θεραπείας και των επιπτώσεων τους στην ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου