Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Η ταμοξιφένη σε άνδρες με καρκίνο του μαστού: Μεγάλο το ποσοστό διακοπής της θεραπείας.


Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι σπάνιος. Αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των καρκίνων του μαστού. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του είναι ότι κατά κανόνα υπερεκφράζει τους ορμονικούς υποδοχείς και επομένως η ορμονοθεραπεία είναι σημαντικός πυλώνας της θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Όμως, τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με την τοξικότητα και την προσκόλληση των ασθενών στην θεραπεία αυτή είναι λιγοστά. Στο περιοδικό Annals of Oncology δημοσιεύθηκε πρόσφατα ( στις ηλεκτρονικές σελίδες του) η μεγαλύτερη αναδρομική μελέτη που εστιάζει σ’ αυτό το θέμα. Οι ερευνητές επιθεώρησαν άνδρες με καρκίνο του μαστού που νοσηλεύτηκαν στο κέντρο τους από το 1999 έως το 2009. Από τους 126, οι 64 εκπλήρωναν τα κριτήρια για συμμετοχή τους στη μελέτη. Τα κριτήρια αυτά ήταν: στάδιο νόσου Ι-ΙΙΙ, θεραπεία με ταμοξιφένη και τουλάχιστον μία επίσκεψη  παρακολούθησης μετά που ξεκίνησαν να λαμβάνουν την ταμοξιφένη.
Μέσος χρόνος παρακολούθησης από την αρχή της θεραπείας με ταμοξιφένη ήταν τα 3.9 χρόνια ( από 0,3 – 19,4 χρόνια). Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση τα 61 έτη ( από 30 – 79). Το 29,7% (19 ασθενείς) ήταν σταδίου Ι, το 54,7% ( 35 ασθενείς) ήταν σταδίου ΙΙ και το 15,6% ( 10 ασθενείς) ήταν σταδίου ΙΙΙ.
Το 53% ( 34 ασθενείς) παρουσίασε μία ή περισσότερες παρενέργειες κατά τη διάρκεια που ελάμβανε ταμοξιφένη. Οι συνηθέστερες ήταν: η αύξηση βάρους ( 14 ασθενείς, 24%) και η σεξουαλική δυσλειτουργία ( 14 ασθενείς, 22%). Δεκατρείς ασθενείς ( 20,3%) διέκοψαν τη θεραπεία τους λόγω των παρενεργειών: ένας από οφθαλμολογικά προβλήματα, ένας λόγω επεισοδίων με κράμπες στο κάτω άκρο, δύο εξαιτίας νευρο-γνωσιακών δυσκολιών, δύο για οστικούς πόνους, τρείς για σεξουαλική δυσλειτουργία και τέσσερις για θρομβοεμβολικά επεισόδια.
Το καταγραφέν ποσοστό διακοπής λήψης της ταμοξιφένης είναι αρκετά υψηλό και αφενός μεν πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, αφετέρου ωθεί τους θεράποντες να είναι περισσότερο σε εγρήγορση και να συζητούν αναλυτικά τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της θεραπείας με τους ασθενείς τους.  
http://annonc.oxfordjournals.org/content/early/2011/11/15/annonc.mdr459.short?rss=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου