Ο καρκίνος του ανδρικού μαστού είναι εξαιρετικά σπάνιος, καθώς αντιπροσωπεύει μόλις το 1% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού γενικά. Ο αριθμός των νεοεμφανιζόμενων περιστατικών στις ΗΠΑ είναι περίπου 1.500 περιστατικά το χρόνο.
Η πρόγνωση του θεωρείται δυσμενέστερη και αυτό έχει αποδοθεί κυρίως στην καθυστερημένη προσέλευση στο γιατρό. Σ’ ότι αφορά τις θεραπευτικές παρεμβάσεις αυτές στηρίζονται στις εμπειρίες από τη θεραπεία του αντίστοιχου καρκίνου στις γυναίκες.
Μία μελέτη από την Γερμανία επικεντρώθηκε στο να αναλύσει την επιβίωση μετά τη διάγνωση και στα δύο φύλα, λαμβάνοντας υπόψη καθιερωμένα χαρακτηριστικά όγκου και ασθενών που την επηρεάζουν.
Μεταξύ 1995 και 2007 διάγνωση καρκίνου του μαστού τέθηκε σε 113, σε μία περιοχή της Γερμανίας. Αξιοποιώντας τα τοπικά αρχεία νεοπλασιών και τους νοσηλευτικούς φακέλους ανέσυραν τις απαραίτητες πληροφορίες. Σε κάθε ένα περιστατικό ανδρός αντιστοίχησαν ένα γυναίκας με καρκίνο του μαστού, με τη διαδικασία της εξομοίωσης, επιλέγοντας από έναν πληθυσμό 13.333 ασθενών γυναικών. Οκτώ χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την πρόγνωση χρησιμοποιήθηκαν για την επιλογή: έτος διάγνωσης ( +/- 5 έτη), ηλικία, στάδιο όγκου, κατάσταση λεμφαδένων, βαθμός κακοήθειας, έκφραση οιστρογονικών και προγεστερονικών υποδοχέων, καθώς και την έκφραση του HER2.
Από τη μελέτη προέκυψε ότι άνδρες και γυναίκες με καρκίνο του μαστού είχαν την ίδια ελεύθερης νόσου και συνολική επιβίωση. Η 5ετής ελεύθερης νόσου επιβίωση ήταν κυμαινόταν μεταξύ 54,1 – 66,3% στους άνδρες και 62,1 – 72,7% στις γυναίκες. Η 5ετής συνολική επιβίωση ήταν 71,4% στους άνδρες και 70,3% στις γυναίκες. Οι υποδοχείς προγεστερόνης ήταν οι μόνοι σχετικοί προγηνωστικοί παράγοντες για την ελεύθερης νόσου επιβίωση, ενώ για τη συνολική ανεδείχθησαν ο μέγεθος του όγκου και η έλλειψη έκφρασης προγεστερονικών υποδοχέων, που συνοδεύονταν από χειρότερη έκβαση.
Από τη μελέτη προέκυψε ότι το φύλο δεν είναι προγνωστικός παράγοντας για την επιβίωση. Και αυτό αναδείχθηκε παρά τις σημαντικές διαφορές στη συχνότητα και την ένταση της συστηματικής θεραπείας που διαπίστωσαν πως υπήρχε μεταξύ των δύο φύλλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου