Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ναι ή όχι στον λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης;

Μία μελέτη ισοδυναμίας έχει ως στόχο της να διερευνήσει κατά πόσο μία πειραματική θεραπεία δεν είναι κλινικά χειρότερη από αυτήν με την οποία συγκρίνεται ( μία εν ενεργεία θεραπευτική μέθοδο) κατά μία προκαθορισμένη μικρή ποσότητα( Δ), γνωστή ως όριο ισοδυναμίας. ( Μία παρουσίαση αυτού του τύπου των ερευνών υπάρχει στη διεύθυνση: http://jama.ama-assn.org/content/295/10/1147.full )
Γαλλική, φάσης ΙΙΙ προοπτική πολυκεντρική μελέτη ισοδυναμίας μεταξύ θεραπείας καρκίνου μαστού αρχικών σταδίων με ή χωρίς κένωση μασχάλης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έλαβαν ανάλογα με τις ενδείξεις επικουρικές θεραπείες και παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια. Πρωτεύον κριτήριο η συνολική επιβίωση και δευτερεύοντα η ελεύθερη συμβάματος επιβίωση και οι λειτουργικές επιπτώσεις.
Οι 310 ασθενείς που υπεβλήθηκαν σε μασχαλιαία κένωση είχαν καλύτερη συνολική και ελεύθερης συμβάματος επιβίωση από τις 297 που δεν τους έγινε λεμφαδενική κένωση. Επομένως η μελέτη δεν έδειξε ισοδύναμα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Και οι υποτροπές ήταν υψηλότερες στην ομάδα χωρίς λεμφαδενική κένωση, ιδίως την πρώτη πενταετία.
Ενδιαφέρον είναι το μικρό ποσοστό λεμφαδενικής υποτροπής στην ομάδα χωρίς κένωση ( 2%), ενώ η διαπίστωση του μεγαλύτερου περιορισμού στη λειτουργικότητα ήταν αναμενόμενη στην ομάδα με λεμφαδενικό καθαρισμό.
Η μελέτη διακόπηκε λόγω μη ανάδειξης της ισοδυναμίας στις ενδιάμεσες αξιολογήσεις.
http://www.ejso.com/article/S0748-7983%2811%2900278-2/fulltext

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου